När den blöta wokefilten blev för tung. Fyra uppsägningsbrev från fyra namnkunniga intellektuella med integritet.

På kort tid har flera framgångsrika intellektuella valt att lämna sina fasta arbetsplatser som en direkt konsekvens av att postmodernistiska dogmer blivit alltför kvävande och gjort det omöjligt att fortsätta sitt arbete. De numera frilansande har i samband med respektive avgång också valt att öppet publicera sina uppsägningsbrev. En mycket bekymmersam läsning:

 

Bari Weiss – journalist på New York Times, tidigare en ledande liberal dagstidning

Jordan Peterson – professor i psykologi vid Toronto University

Christopher J. Ferguson – professor i psykologi vid Stetson University i Florida, avslutar sitt uppdrag som ledamot i Council of Representation för American Psychological Association (APA)

Peter Boghossian – assistant professor of philosophy at Portland State University.

 

Det är inte ovanligt att akademiker förlorar sina arbeten eller på annat sätt drabbas hårt genom cancel culture och uthängning pga sina åsikter (inte sällan feltolkade) eller uttalanden (inte sällan citerade utanför kontext). Helen Pluckrose har under 2021 startat en stöd och rådgivningsorganisation i Storbritannien för att hjälpa dem som fallit offer för woke-rörelsen: Counterweight. Gruppen beskriver sig själv som en ”opartisk, gräsrotsrörelse som förespråkar liberala värden rörande social rättvisa”.

 

Sedan tidigare finns finns Heterdox Academy och Intellectual Dark Web som även blivit något av asylorganisationer för akademiker som tvingats fly eller blivit av med sina tjänster till följd av militant tillämpad kritisk teori – wokeism.