Black Lives Matter – en guldko som mjölkas maximalt

Medgrundaren av Black Lives Matter, Patrisse Cullors, har köpt fyra olika fastigheter för motsvarande 30 miljoner kronor, och nu senast byggt ett elektrifierat stängsel kring sin 13-miljoners villa i ett av Kaliforniens mest exklusiva bostadsområden, Topanga Canyon. Hur Patrisse Cullors plötsligt tjänat sina ekonomiska medel till detta anses höljt i dunkel. Emellertid har det ökat trycket på att rörelsen bör redovisa hur alla erhållna bidrag har använts.

– BLM har fått 90 miljoner dollar, säger den svarte människorättsjuristen Leo Terrell i en intervju tidigare i år. Det finns ingen dokumentation som visar att dessa medel, som huvudsakligen strömmande in till organisationen efter mordet på George Floyd, har kommit några minoritetsgrupper till del.

 

Patrisse Cullors som gärna framhåller att hon är utbildad i marxism och inspirerad av Kritisk Teori och maoism, lämnade plötsligt BLM i maj 2021. Twitter stängde av New York Posts twitterkonto efter att tidningen berättat om fastighetsaffärerna i samband med avhoppet. En nyhet man var först med. Även den svarte journalisten Jason Whitlock fick sitt twitter-konto avstängt för att ha skrivit att ”[BLM leaders are] making millions of dollars off the backs of these dead black men who they wouldn’t spit on if they were on fire and alive.”

Patrisse Cullors själv bemötte kritiken med: “Those were right-wing attacks that tried to discredit my character, and I don’t operate off of what the right thinks about me”. Hon har också kunnat tjäna stora summor på bästsäljande bok, ”When They Call You a Terrorist: A Black Lives Matter Memoir”, och har även träffat ett mångårigt avtal med Warner Brothers.

Att tjäna pengar på BLM och kritisk teori är heller inte olagligt i sig, även om någon kan ha etiska synpunkter. Robin DiAngelo är ett återkommande exempel. Ett annat är Ibrahim X. Kendi som lär tjäna $12.000 per timme på sina föredrag. Samma Kendi som i sin bok, ”How to be an antiracist”, skrev att “Capitalism is essentially racist and racism is essentially capitalist.”

 
Det kan i sammanhanget sägas att historikern Ibrahim X. Kendi som gjort sig känd för mindre nogsam forskning och att försöka anpassa resultat efter vad ideologi förestavar, lade upp en tweet i slutet av oktober som refererade till att de vita ungdomar som i ansökan till högre utbildning, osant påstod sig ha påbrå från en minoritet för att öka sina chanser för att bli antagna – också gjorde det med besked.
 
Läsare av tweeten påpekade att detta talade för en omvänd rasbias och mot att USA genomsyras av systemisk rasism mot svarta och ursprungsbefolkning, varpå Kendi insåg misstaget och raderade tweeten. Men den hade då redan skärmdumpats:

 

Kendi